Product toegevoegd aan winkelmand

Nieuws detail


Aangescherpte eisen om diefstal via ‘slimme’ autosleutels te voorkomen

De keuringseisen van het keurmerk voor voertuigbeveiliging worden per 1 juli 2019 aangescherpt. Vanaf die datum wordt het keurmerk uitsluitend toegekend aan voertuigen met een beveiligingssysteem dat bestand is tegen relay attack. De nieuwe eisen worden op uiterlijk 1 juni door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) gepubliceerd. 

Bij relay attack verlengen criminelen het signaal van de sleutel, waardoor het mogelijk is een auto op enkele honderden meters afstand te openen en starten zonder dat de eigenaar dit merkt. Veel voertuigen met een keyless entry/go-systeem zijn gevoelig voor deze vorm van diefstal.

Goedkeuring vervalt

Na een overgangsperiode van een jaar, vervalt de huidige goedkeuring op alle overige voertuigen waarbij het beveiligingssysteem diefstal via relay attack niet kan voorkomen. Autobezitters die beschikken over een VbV-SCM certificaat (op kenteken) hoeven zich geen zorgen te maken. Het keurmerk dat is afgegeven op het moment dat het voertuig aan de toen geldende eisen voldeed, blijft geldig.

Voor vragen over de aangescherpte keuringseisen kun je je richten tot info.scm(at)kiwa.nl. De nieuwe keuringsvoorschriften komen uiterlijk 1 juni beschikbaar via de website van het CCV. Wil je direct op de hoogte zijn, abonneer je dan op de nieuwsbrief van het CCV. Kies bij het aanmelden voor het onderwerp 'certificatie en inspectie'.

Lees ook dit bericht van het CCV: Auto's met 'slimme' sleutels zijn de klos