Ga naar de inhoud
Dit evenement ligt in het verleden. Ga terug naar agenda

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen die spelen rond het thema online aangejaagde ordeverstoringen? Dat kan met de CCV-leerkring XL op maandag 30 oktober. In vijf kwartier word je bijgepraat over open source intelligence en de internet ondersteuningsgroep van de politie in Noord-Holland, strafrechtelijke mogelijkheden en beschikbare instrumenten voor lokale bestuurders zoals het nieuwe barrièremodel Online aangejaagde ordeverstoringen en het protocol over online monitoring. We nodigen je van harte uit om online aan deze leerkring deel te nemen.  

De leerkring wordt georganiseerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en is bedoeld om gemeenten, politie en het OM te inspireren en te stimuleren bij een effectieve aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen. Dagvoorzitter Patrick van den Brink, directeur van het CCV, leidt deze leerkring vanuit de Avex Studio. Volg het onderstaande programma live via online streaming. 

Programma 

10.00 uur – Opening leerkring online orde en veiligheid 

Koen Hermans 
Landelijke officier van justitie Cybercrime 
Naast zijn werk als landelijk officier werkt Koen met het Haagse cybercrime team van de politie aan cybercrime onderzoeken. Tijdens deze leerkring licht hij de strafrechtelijke mogelijkheden toe die er zijn bij de verschillende vormen van online aangejaagde ordeverstoringen.  

Maike Borst 
Digitaal Specialist (Internet), Operationeel Specialist C bij Politie Nederland en Voorzitter Landelijke Vakgroep internetonderzoek (OSINT) 
Maike neemt ons mee in acties die de internet ondersteuningsgroep (IOG) binnen de politie onderneemt. Als OSINT (open source intelligence) specialist van de politie speurt Maike het internet af naar openbare informatie die de bewijslast voor onderzoeken verzwaart. Ze benadrukt daarbij het belang van samenwerking met de afdeling opsporing en de digitaal wijkagent.  

Marieke Verhagen 
Themahouder Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit bij Noord-Holland Samen Veilig  
Vanuit Noord Holland Samen Veilig werkt Marieke aan een cyberveiliger eenheid. Samen met een aantal Noord-Hollandse gemeenten en de VNG werkt zij aan een Protocol gemeentelijk online onderzoek om de openbare orde te bewaken of herstellen. Ze licht het protocol toe in de leerkring.

Lienke Hutten
Adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV)
Lienke vertelt over het Project Online Content Moderatie (PrOCoM) dat er voor zorgt dat burgers, overheid en internetsector makkelijker kunnen handelen bij online materiaal dat strafbaar is of maatschappelijk ongewenste effecten met zich meebrengt. Vanuit dit project stelt het CCV instrumenten beschikbaar voor lokale bestuurders om online aangejaagde openbare orde problemen te voorkomen of te beperken. Tijdens deze leerkring presenteert Lienke het nieuwe barrièremodel Online aangejaagde ordeverstoringen.   

11.15 uur  Einde 

Aanmelden 

Meld je vandaag nog aan via het aanmeldformulier. Na je aanmelding ontvang je een bevestiging met daarin een link waarop je de uitzending van de leerkring live kunt volgen. Uiteraard zijn ook andere collega’s en partners van harte welkom om deze leerkring te volgen via online streaming. Stuur deze uitnodiging gerust aan ze door. Je kunt de uitzending ook op een later moment nog terugkijken via de website van het CCV. 

Vragen 

Je kunt je vragen tijdens de leerkring via de chatfunctie stellen. Heb je vooraf al vragen over dit thema, neem dan contact op met CCV-adviseur Lienke Hutten via lienke.hutten@hetccv.nl. En wil je meer achtergrond lezen over dit onderwerp? Bekijk dan ons webdossier.

We zien uit naar je online komst op maandag 30 oktober!