Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar agendaoverzicht

Leerkring online orde en veiligheid

Wanneer: maandag 17 april
Tijd:  15.30 - 16.30 uur
Waar: via online streaming

Almelo is de eerste Nederlandse gemeente met een specifieke bepaling in de APV waarmee de burgemeester preventief kan optreden tegen online aangejaagde rellen en ander geweld. Burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo vertelt tijdens de CCV-leerkring op maandag 17 april over de totstandkoming en intentie van de bepaling. Daarnaast vertelt Marieke Verhagen, themahouder cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit bij Noord-Holland Samen Veilig (NH-SV), welke andere interventies er ingezet kunnen worden om online aangejaagde ordeverstoringen in de kiem te smoren. We nodigen je van harte uit om online aan deze leerkring deel te nemen. 

Meld je aan 

De leerkring wordt georganiseerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en is bedoeld om gemeenten, politie en het OM te inspireren en te stimuleren bij een effectieve aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen. Dagvoorzitter Patrick van den Brink, directeur van het CCV, leidt deze leerkring vanuit de Avex Studio. Volg het onderstaande programma live via online streaming.

Programma

15.20u  Digitale inloop
15.30u  Opening leerkring online orde en veiligheid
Patrick van den Brink, directeur van het CCV
 

Via APV optreden tegen online aangejaagde ordeverstoringen
Arjen Gerritsen, burgemeester gemeente Almelo
Steeds vaker hebben gemeenten te maken met online opruiende teksten waarin mensen worden opgeroepen mee te doen aan rellen, zoals tijdens de boerenprotesten en de avondklokrellen. Met de nieuwe bepaling in de Almelose APV die digitale ordeverstoring verbiedt, kan deze gemeente nu optreden tegen online oproepen en een last onder dwangsom opleggen. Burgemeester Gerritsen neemt ons mee in de mogelijkheid om wanneer een verstoring van de openbare orde dreigt en wanneer die dreiging online aangejaagd of via een oproep verspreid wordt, meteen te kunnen optreden. Almelo wil vooraf kunnen ingrijpen om de samenleving veilig te houden. Volgens Gerritsen sluit decennia oude wetgeving niet langer aan bij een samenleving die steeds verder digitaliseert. Dat zorgt voor een duidelijke lacune in het bestuursrechtelijk instrumentarium van burgemeesters.

 

Interventies
Marieke Verhagen, themahouder Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit bij Noord-Holland Samen Veilig (NH-SV)
Vanuit Noord-Holland Samen Veilig werkt Marieke Verhagen aan een cyberveiliger eenheid. Daarbij is de Lokale Cyberwegenkaart die het CCV, de VNG, ministeries en gemeenten vaststelden, het vertrekpunt. Een van de cybersporen betreft de aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen. Ze gaat in op de interventies die er – naast de juridische interventies – mogelijk zijn in deze casuïstiek. NH-SV gaf onder andere opdracht tot het onderzoeksrapport ‘Aanpak in kaart; inzicht in een regionale aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen’ van de auteurs Sipke de Vries en Willem Bantema. Ook ontwikkelde NH-SV een juridische handreiking en een interventiekaart. Beiden in het kader van afspraken binnen de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime.

16.30u  Einde

Aanmelden

Meld je vandaag nog aan via het aanmeldformulier. Na je aanmelding ontvang je een bevestiging met daarin een link waarop je de uitzending van de leerkring live kunt volgen. Uiteraard zijn ook andere collega’s en partners van harte welkom om deze leerkring te volgen via online streaming. Stuur deze uitnodiging gerust aan ze door. Je kunt de uitzending ook op een later moment nog terugkijken via de website van het CCV.

Vragen?

Je kunt je vragen tijdens de leerkring via de chatfunctie stellen. Heb je vooraf al vragen over dit thema, neem dan contact op met CCV-adviseur Lienke Hutten via lienke.hutten@hetccv.nl. En wil je meer achtergrond lezen over dit onderwerp? Bekijk dan ons webdossier over Online aangejaagde ordeverstoringen.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid