Product toegevoegd aan winkelmand
Agendaoverzicht
Terug naar agendaoverzicht
Agendaoverzicht

"Pssst, kom je ook?" Bijeenkomst: Straatintimidatie, samen de grenzen verkennen

Datum:11 december 2018
Tijd: 12.00 - 17.00 uur (inclusief lunch en borrel)
Locatie: de Zilveren Vosch, Utrecht
Aanvullend:Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden


Staat de aanpak van straatintimidatie op jouw agenda? Dan nodigen we je van harte uit voor de bijeenkomst: Straatintimidatie, samen de grenzen verkennen. Deze middag delen we de eerste ervaringen van lokale partijen uit binnen- en buitenland. Daarnaast bespreken we ideeën over een effectieve aanpak en denken we samen na over de vraag: wat is straatintimidatie?

Ik meld me aan voor deze bijeenkomst

Plenair programma

Het plenaire programma start met een presentatie van de quickscan straatintimidatie van het CCV. Daarna presenteert de stad Mechelen (België) hun aanpak van seksuele straatintimidatie. We sluiten het plenaire gedeelte af met een pitch over de inclusieve buurtschouw, verzorgd door de DSP-groep.

Na de eerste pauze starten de workshops. We sluiten de middag gezamenlijk af met een korte wrap-up. In deze afsluiting is ook ruimte om wensen en ideeën te uiten en aan te geven hoe je met dit onderwerp verder wilt. Bekijk het programma en meld je zo snel mogelijk aan voor deze bijeenkomst op 11 december 2018 in Utrecht!

Programma

12.00 uurInloop en lunch
12.45 uurOpening en welkom door dagvoorzitter
13.00 uurPresentatie quickscan straatintimidatie: Marjolijn van Hest, het CCV
13.15 uurPresentatie aanpak seksuele straatintimidatie, stad Mechelen: Eleen Naessens, projectcoördinator
13.50 uurPitch/Inclusieve Buurtschouw: Randy Bloeme, DSP-groep
14.00 uurPauze
14.20 uurWorkshops, ronde 1
15.20 uurPauze
15.35
uur
Workshops, ronde 2
16.35 uurGezamenlijke afsluiting
16.50 uurBorrel

Workshops

Er zijn 2 workshoprondes. Je kunt kiezen uit 3 verschillende workshops. Op basis van het aantal aanmeldingen wordt bepaald of een workshop 1 of 2 keer wordt verzorgd.

 1. Integrale lokale aanpak van straatintimidatie: geleerde lessen
  Door: Floris Faes, adviseur OOV, gemeente Amsterdam en Simone Hagen, projectleider, gemeente Rotterdam
  Workshop over de lokale aanpak van straatintimidatie door gemeente Rotterdam en Amsterdam. Deze 2 koplopers in de integrale aanpak van straatintimidatie nemen je mee in hun aanpak, de stand van zaken, successen en geleerde lessen. Ook is er ruimte voor vragen en discussie over wat een goede preventieve en repressieve aanpak van straatintimidatie is. Profiteer van de ervaring van Rotterdam en Amsterdam voor de lokale aanpak in jouw gemeente en doe mee aan deze workshop.
 2. Straatintimidatie in de APV: beleid en praktijk
  Door: Frank Dut, beleidsadviseur toezicht en handhaving, Stadsbeheer, gemeente Rotterdam
  De gemeente Rotterdam is 1 van de eerste gemeenten die ervaring heeft met de strafbaarstelling van straatintimidatie via de APV. Leer van de Rotterdamse ervaringen op gebied van beleidsontwikkeling en handhaving. Want hoe kom je tot een goed APV-artikel? Hoe vertaal je een en ander succesvol naar de praktijk? Wat is nodig voor effectieve handhaving en naleving? Welke afspraken maak je als gemeente met politie en Openbaar Ministerie? Welke juridische risico’s zijn er aan het strafbaar stellen van straatintimidatie via de APV? Hoe ziet het werkproces eruit? Gemeente Rotterdam vertelt over hun ervaringen tot dusver, de geleerde lessen en succesfactoren. Heb je een APV-artikel over straatintimidatie, of overweeg je zo’n artikel op te nemen? Sluit dan aan bij deze workshop en praat mee.
 3. Straatintimidatie: op weg naar een definitie...
  Door: Marjolijn van Hest, adviseur, het CCV
  Er zijn veel verschillende beelden over wat wel en wat niet onder straatintimidatie valt. Een landelijk vastgestelde definitie is er niet, behoefte aan een eenduidige omschrijving is er wel. Want alleen op die manier kun je een begrip als straatintimidatie afbakenen, meten hoe vaak het voorkomt en een gerichte lokale aanpak ontwikkelen.
  In deze workshop gaan we met elkaar in gesprek over de definitie van straatintimidatie en waaraan die zou moeten voldoen. Wat past er wel in en wat niet, en waarom? Hoe breed of smal moet je het begrip straatintimidatie opvatten? En hoe kun je in je eigen werkomgeving een werkbare definitie opstellen? Heb je daar heldere beelden bij, een uitgesproken mening of veel vragen over? Sluit dan aan bij deze workshop en ga naar huis met handvatten om er in je eigen werkomgeving mee aan de slag te gaan.

Over de locatie:

De Zilveren Vosch ligt op circa 12 minuten lopen van station Utrecht. De locatie is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is een parkeergarage op loopafstand. Klik hier voor de routebeschrijving naar de Zilveren Vosch.

Aanmelden:

Meld je hier aan voor de bijeenkomst straatintimidatie.