Product toegevoegd aan winkelmand
 

Zintuigbeïnvloeding: van hangplek naar verblijfplaats


CCV-adviseur Sten Meijer verzorgde samen met Richard de Vries van Urban Senses 12 oktober een verkorte versie van de training zintuigbeïnvloeding voor de gemeente Bergen op Zoom. Ze vertelden aan de hand van praktische voorbeelden meer over de wetenschappelijke achtergrond van zintuigbeïnvloeding en veiligheidsbeleving.

In de gemeente Bergen op Zoom ervaren bewoners in de buurt van een transformatorhuis overlast. Het pand ziet er verloederd uit en cliënten van de nabijgelegen maatschappelijke opvang gebruiken het als hangplek. De gemeente wil ermee aan de slag en riep hiervoor de hulp in van CCV-adviseur Sten Meijer.

“Herkenbaar, voelbaar en zichtbaar. To-the-point. Een dagdeel is eigenlijk te kort. We spreken graag nog een keer af.”

De deelnemers gingen samen met de trainers naar buiten voor een schouw. Ze analyseerden de plek aan de hand van een checklist en bedachten samen hoe de fysieke omgeving opnieuw kon worden ingericht. Hierbij kwam het idee naar voren om met bewoners, ondernemers en de medewerkers en cliënten van de maatschappelijke opvang te kijken hoe ze er samen weer een prettige plek van konden maken (placemaking).

Daarnaast zouden tekeningen of street art op de muren van het pand kunnen zorgen voor een betere uitstraling en werd er nagedacht om Krabbegat (de naam van Bergen op Zoom tijdens carnaval) terug te laten komen. De deelnemers waren erg positief over de training en gaan de opgedane kennis gebruiken bij het ontwerpen en inrichten van de openbare ruimte.

“Interessante en praktische training. Echt 2019. De ingebrachte onderwerpen en voorbeelden kunnen we (moeten we) gebruiken in het ontwerp/de inrichting van de openbare ruimte.” 

“Praktische en verfrissende training. Resultaatgericht met voldoende praktijkvoorbeelden.”

Zijn er locaties binnen jouw gemeente waar jij je hoofd over breekt? Plekken waar inwoners liever met een grote boog omheen lopen, omdat ze zich er onveilig voelen? Of waar overlast is? En wil je hier iets tegen doen? Volg dan de tweedaagse training zintuigbeïnvloeding en ontdek hoe jij inwoners een veiliger gevoel geeft en overlast vermindert door de fysieke omgeving aan te passen. Lees hier meer over de training zintuigbeïnvloeding.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid