Product toegevoegd aan winkelmand
 

Schwung in de aanpak multiproblematiek met 'Wie ben ik?’


In het begin reageerden de deelnemers van het Multi Disciplinair Overleg (MDO) van Bergeijk lacherig op het spel ‘Wie ben ik’. Dat spel speelden ze als onderdeel van de training Multiproblematiek Veiligheid en Overlast dat het CCV in november bij hen verzorgde. “Je moet echt uit je comfortzone stappen, en dat voelt in het begin heel onwennig. Maar toen we eenmaal de smaak te pakken hadden, gingen we los. Dat gaf schwung binnen het team, een gevoel van ‘we kunnen het wel!’ vertelt Desirée Coense, coördinator multi-problem en zorgteam van de gemeente Bergeijk.Coense voerde met CCV-collega Meike Lommers gesprekken over de aanpak van multiproblematiek binnen de gemeente. Hoe je om kunt gaan met vraagstukken over de AVG, maar ook over hoe je in een groot samenwerkingsverband de verbinding met elkaar kunt aanhalen, hoe je ondanks spanningsvelden goed samenwerkt. “Het CCV biedt meerdere opties zoals een train-de-trainer programma en coaching on the job. Maar ik wilde vooral met het hele team aan de slag. Daarom werd het de training Multiproblematiek. Daar ben ik heel blij mee, want het heeft ons als team iets gebracht.”

Met andere bril kijken naar multiproblematiek

In het MDO zitten 16 ketenpartners. Een divers gezelschap van onder andere politie, sociale recherche, woningbouw, GGZ, maatschappelijk werk, vluchtelingenwerk, Stichting MEE en wijkverpleging. Met elkaar bespreken ze eens in de 6 weken complexe casuïstiek en maken afspraken voor een aanpak.

Dat is niet altijd even makkelijk, omdat iedereen met een andere bril naar de problemen kijkt. Coense vertelt: “Dat is ook precies wat de training ons als team heeft gebracht. Dat we allemaal meer in staat zijn om door de bril van een ander te kijken. Dat je als politie ernaar gaat kijken als maatschappelijk werker. Of als GGZ’er een politiebril opzet. Dat werkt heel verhelderend. Meestal zit iedereen zo strak in zijn eigen regime, zijn eigen regels en richtlijnen. Dat is heel begrijpelijk, maar de meest creatieve oplossingen komen pas als je vrij kunt nadenken. Dat je voor even buiten de eigen kaders stapt en kijkt naar wat er echt in een casus nodig is. Dat hebben we met elkaar ondervonden in deze training. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: de persoon die diep in de problemen zit, helpen.”

Vertrouwen groeit

De feedback over de training uit het team was erg positief. De meeste deelnemers willen dit vaker doen om elkaar scherp te houden en casussen goed te ontleden. Ze willen de tijd ervoor nemen en stilstaan bij hoe ze een casus, buiten alle kaders om, op willen lossen. Desirée merkt dat het onderlinge vertrouwen door de training groeit. “Van een van de deelnemers hoorde ik dat nu hij weet dat er een convenant ligt en hij meer beeld heeft van hoe ik in mijn werk sta, hij zich veel vrijer voelt om informatie te delen. Daar heeft de theorie uit de training absoluut aan bijgedragen. En zeker ook het spel ‘Wie ben ik’.”

Geniaal spel

Coense is een groot fan van het spel. “Ik vind het een geniaal spel en heb genoten om mijn samenwerkingspartners in een andere rol te zien kruipen. Iedereen ontspande zich meer, er ontstond een sfeer van ‘alles is goed’. Dat is wat je nodig hebt. De mensen die normaal wat stiller zijn in het overleg, lieten nu meer van zich horen en werden gezien. Wat een spel al niet kan doen. De kers op de taart was toen een partner uit de sociale hoek me verraste toen ze vertelde ‘Ik vond het leuk, anders leren kijken kan écht!’”

Schwung

Begin 2020 vindt er weer een nieuw MDO plaats. Coense is vastbesloten om wat ze geleerd hebben in de training te integreren in hun overleg. Ze vertelt: “Ik moet nog even kijken hoe we dat met elkaar willen doen. Ik kan me voorstellen dat ik in het overleg een anonieme casus inbreng en we er met elkaar op gaan ‘schieten’. In dezelfde sfeer als in de training: alles is goed, er is geen fout antwoord. Hoe gekker, hoe beter. Dan kijken we daarna hoe we dat samen voor elkaar kunnen krijgen. Na de schwung die we voelden in de training, vermoed ik dat we daar allemaal meer van willen. En voor die stap zijn we denk ik wel klaar.”

Bekijk de training Multiproblematiek.

 

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid