Product toegevoegd aan winkelmand
 

"Het is fijn om met CCV-adviseurs te sparren"


"Heb je een probleem waar je niet aan toekomt? Win een CCV’er!" Die oproep om projecten aan te melden voor deze actie, was niet aan dovemansoren gericht. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) ontving een flink aantal reacties, met vele uiteenlopende verzoeken. 6 inzendingen werden geselecteerd.   

Een van de geselecteerde inzendingen was die van de gemeente De Marne. Willemien Foekens, sinds 10 jaar beleidsadviseur Openbare Orde en Veiligheid (OOV) bij deze gemeente, zag de oproep op de website van het CCV. "Eerst dacht ik 'laat maar dit gaat toch niet gebeuren'. 3 Seconden later bedacht ik me, want niet geschoten is altijd mis." Als OOV’er kijkt ze vaker op de CCV-website. "Ik zoek er informatie." 

Druk met ondermijning 

Reden voor Willemien Foekens om te reageren op de oproep was het onderwerp ondermijning. "Daar zijn we druk mee bezig en kunnen we wel hulp bij gebruiken." Na het indienen was ze de oproep van het CCV helemaal weer vergeten door de waan van de dag, tot er een positief bericht van het CCV kwam. "Ik was verrast en stond stuiterend bij de gemeentesecretaris, waar toevallig ook de burgemeester was. Ze vonden het hartstikke leuk dat we waren uitgekozen." 

Het CCV had 5 criteria opgesteld aan de hand waarvan de 22 inzendingen werden beoordeeld. "De inzending van De Marne scoorde goed omdat het een uitdagende opdracht is, ondermijning een actueel thema is en wij de kennis en kunde in huis hebben om deze uit te voeren", legt CCV-adviseur Sten Meijer uit, die de inzendingen mede beoordeelde.  

"We maken ons ook zorgen over sommige horecabedrijven of het allemaal wel klopt."

De gemeente De Marne hield zich al wel bezig met de aanpak van ondermijning, maar dat was voornamelijk ad hoc. Dit gold ook voor buurgemeenten Bedum, Winsum en Eemsmond. De gemeenten vormen vanaf 1 januari de gemeente Het Hogeland. "We zien dat er wel het één en ander gebeurt. Zo hebben we al te maken gehad met hennepkwekerijen en dealende jongeren, maar maken ons ook zorgen over sommige horecabedrijven of het allemaal wel klopt, dan zie en hoor je dingen waarvan je denkt oei, als dit maar zuiver is", vertelt Foekens. 

Ondermijningsbeeld opstellen

In 2017 kwam een vraag van de Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC) aan alle gemeenten om een ondermijningsbeeld op te stellen. "Het RIEC vroeg de gemeenten wanneer zij het liefste wilden dat het ondermijningsbeleid opgesteld zou worden. Samen met onze herindelingspartners hebben we voor het tweede kwartaal van 2018 gekozen, zodat we er klaar voor zijn om na de herindeling aan de slag te gaan." En dat is gebeurd. Zo zijn inmiddels bewustwordingssessies over het onderwerp gehouden en is ondermijningsbeeld in de driehoek (burgemeester, het Openbaar Ministerie en de politie) besproken.  

"Ik kreeg allerlei tips en trucs van de CCV-adviseurs"

De driehoek besloot hierop een uitvoeringsplan ondermijning te laten opstellen. "In het gesprek met CCV-adviseurs Luuk Olsthoorn en Michel de Vroege is geadviseerd eerst een plan van aanpak op te stellen als tussenstap. Daarin worden zaken zoals capaciteit opgenomen. Als je gelijk gaat uitvoeren maar de middelen zijn niet vastgelegd, dan wordt het een lastig verhaal. Door het plan van aanpak heb je meer zekerheid over de haalbaarheid van de uitvoering."  

Kennis en ervaring CCV-adviseurs 

Willemien Foekens is erg te spreken over het contact met de 2 CCV-adviseurs. "Het was niet alleen heel gezellig, maar ze hebben veel kennis en ervaring. We hebben op een mooie open manier met elkaar gesproken en ik kreeg allerlei tips en trucs."

Ze heeft nu huiswerk en dat hebben de CCV-adviseurs ook. De OOV’er van De Marne vindt het hartstikke leuk dat ze op deze manier met het CCV kan samenwerken. "Er staat ontzettend veel informatie op de website van het CCV, maar dit geeft net even iets extra’s. Bij een kleine gemeenten zoals die van ons met veel eenpitters is het fijn om met anderen te kunnen sparren en samenwerken."  

De CCV-adviseurs zijn druk bezig met de geselecteerde projecten, waaronder die van De Marne. Wil je ook lezen over de andere projecten? Word lid van onze nieuwsbrief of volg ons op Twitter. Wil je meer weten? Neem dan contact op met CCV-adviseur Leonie Aarsen via de mail leonie.aarsen(at)hetccv.nl of bel/app met 06 27 067 400.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid