Product toegevoegd aan winkelmand
 

CCV helpt om drugscriminelen van het platteland te weren


In bossen en weilanden worden inmiddels minder drugsvaten aangetroffen. Dat betekent echter niet dat criminelen minder synthetische drugs zijn gaan maken. De politie krijgt het signaal dat agrariërs betaald krijgen voor het lozen van chemisch drugsafval in gierputten.

Intensieve samenwerking in het project Veilig Ondernemen Buitengebied moet drugscriminelen buiten de deur houden. In dit project brengt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) publiek-private paratijen bij elkaar om de veiligheid in het landelijk gebied te bevorderen.

De gemeente Bronckhorst was in 2017 de eerste gemeente in het project. De ervaringen zijn na ruim een jaar volgens burgemeester Marianne Besselink zo positief dat alle Achterhoekse gemeenten er nu mee aan de slag gaan. "De deelnemende organisaties overleggen geregeld. We hebben elkaar daardoor beter leren kennen", zegt Besselink in De Gelderlander. De boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) van gemeente, waterschap en natuurorganisaties houden samen met de politie controles. Dat leidde recent zelfs tot de ontdekking van een drugslab, aldus burgemeester Besselink.

‘Agrariërs zijn kwetsbaar’

Politiechef Aart Garssen, sinds kort de baas van het politiedistrict Gelderland-Zuid, wijst op de kwetsbaarheid van agrariërs. "Als verhurende boer kun je maar één keer ‘nee’ zeggen tegen criminelen. Als je contant geld accepteert om bij de nieuwe huurders de andere kant op te kijken, kom je er niet meer van af. Zodra je wilt stoppen, word je afgeperst.”

Het zuiden van Gelderland kampt behoorlijk met zware drugscriminaliteit, beaamt Garssen. "Het zwaartepunt van de drugscriminaliteit ligt absoluut in Brabant. Hier in deze regio is het echter net zo goed aanwezig.”

Gevaar voor de gezondheid

De problemen rondom drugscriminaliteit in het buitengebied vormen niet alleen een probleem voor de veiligheid, maar ook voor de gezondheid. Garssen: "We weten uit metingen van het oppervlaktewater dat er dumpingen zijn via mest uitrijden. Dan eet je aardappelen en spruitjes die zijn gegroeid op een veld dat deels bemest is met drugschemicaliën. Dat baart mij grote zorgen.”

Wil je lokale of regionale veiligheidsproblemen die betrekking hebben op veilig ondernemen met partners oppakken? Denk dan eens aan het Platform Veilig Ondernemen in je regio.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid