Product toegevoegd aan winkelmand
 

CCV adviseert boeren bij het voorkomen van diefstal


Steeds vaker zijn boeren en loonwerkers de dupe van criminelen die het hebben gemunt op geavanceerde en dus dure apparatuur. NOS op 3 bekeek de cijfers van de grote verzekeraars en daaruit blijkt dat aantal diefstallen dit jaar bijna is verdubbeld ten opzichte van 2018. En dan terwijl het nog maar augustus is. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) geeft boeren, politie en betrokken organisaties advies in deze problematiek.

Zo’n 3 maanden geleden hoorde CCV-adviseur Paul van der Weiden voor het eerst van de diefstallen. “Cumela, 1 van onze partners in Oost-Nederland, klopte bij ons aan met dit probleem dat zich in dat gebied openbaarde”, vertelt hij. “We hebben toen snel gekeken of er al landelijk onderzoek liep en hoe groot het probleem landelijk was.” Er was nog geen landelijk onderzoek en cijfers achterhalen bleek lastig. Wel werd geconstateerd dat het probleem in heel Nederland speelde. Uit cijfers van verzekeraars bleek dat dit jaar al 146 zaken zijn genoteerd, terwijl dat vorig jaar 87 waren. In 2016 kwam het aantal op 32 en 207 op 54.  

Veel boeren bleken hun apparatuur niet goed te registreren en daardoor werden de spullen niet goed opgeschreven in het proces verbaal. “Dan werd het bijvoorbeeld in het proces-verbaal omschreven als Tom Tom, terwijl dit veel geavanceerder en dus duurder is.” Een navigatiesysteem in een trekker kost tussen de 15.000 en 20.000 euro. Het gaat niet alleen over dergelijke gps-systemen die in trek zijn bij dieven, maar ook sensoren op het land en drones waarmee agrariërs hun land in de gaten houden.

Bezoek boeren die slachtoffer zijn 

Samen met Cumela gingen het CCV langs bij boeren die slachtoffer waren geworden. “We keken bijvoorbeeld wat er was weggehaald en hoe de diefstal was gepleegd”, vertelt Paul van der Weiden. “Als kabels waren doorgeknipt probeerden we te achterhalen waar nieuwe kunnen worden besteld. Of we keken of bij het aansluiten van de gestolen apparatuur door de dieven of de locatie te achterhalen is. Dat bleek te ontwijken te zijn. De dieven moeten dus wel verstand van zaken hebben.”

Voor boeren betekent de diefstal vaak een enorme strop.

Duidelijk is dat de meeste gestolen goederen in het buitenland belanden. “Vooral in het Oostblok vindt aanschaf van nieuwere landbouwmachines plaats waarbij gps-navigatie niet zijn inbegrepen.” Dat geldt overigens ook in Nederland en daarom zijn de navigatiesystemen slecht geregistreerd. “Het is niet meeverzekerd met de machine en er is geen administratie wat het precies voor apparaat is.” Voor boeren betekent de diefstal vaak een enorme strop. En niet alleen financieel, maar ook de machine kan niet meer worden ingezet en gegevens van het land zijn ze kwijt.  

Paul van der Weiden raadt boeren aan:

  • goede administratie van de apparatuur
  • dieven doen vaak een voorverkenning dus bij verdachte personen contact op te nemen met de wijkagent
  • Selecta DNA op de apparaten aan te brengen

Dit laatste is een systeem waarbij je dure spullen voorziet van een nummer die met het met blote oog niet te zien is. Met speciale lampen licht dit wel op. Zo kan de politie zien wie de eigenaar is van de gestolen waar en ook aantonen dat ze zijn gestolen.  

Keurmerk Veilig ondernemen

Gemeenten met veel agrariërs kunnen ook helpen om de diefstallen te voorkomen. “Waar samenwerkingsverbanden zijn, wordt sneller gereageerd en zijn de lijnen korter”, aldus de CCV-adviseur. Om dit te bewerkstelligen is het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) in het leven geroepen. Daarbij werkt de buurt samen aan de veiligheid.

"Een onveilige omgeving zorgt voor veel schade en overlast."

Alle betrokken partijen van een gebied, waaronder de bewoners, politie, boeren en brandweer, slaan de handen hiervoor ineen om het veiliger te maken. Dat kan al heel simpel via een WhatsAppgroep waarin buren elkaar op de hoogte brengen van verdachte zaken. Het KVO helpt de betrokken partijen gezamenlijk afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. “Een onveilige omgeving zorgt voor veel schade en overlast en kan de bedrijfsvoering behoorlijk in de weg zitten”, zegt Van der Weiden.   

Onderzoek CCV

Het CCV deed onderzoek in een paar agrarische gemeenten en daaruit bleek dat bijna 1 op de 5 boeren zich weleens angstig voelt en circa 1 op de 10 hier structureel last van heeft.

Uitkomsten:
Gevoelens van angst en onveiligheid zit op 19%
Dit komt met name door:
Inbraken, diefstallen 29%
Betreding van het erf 25%
 
In 15% van de gevallen wordt er klein gereedschap, zitmaaiers, etc. gestolen
 
Bij 8% van de ondervraagde boeren is er een structureel angst gevoel.

Bronnen:

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid